catacresi f

Definició

Figura per la qual un mot que designa pròpiament un objecte és emprat per a designar-ne un altre que hi té una certa analogia. Exemples: Les ales d’un molí, La fulla d’un ganivet.

Etimologia

Del llatí catachresis, del grec katákhresis, ‘abús, ús indegut’.

Usos

  • D’això se’n diu catacresi, paraula que té el seu origen en la llengua grega i que vol dir «servir-se (de)», «aprofitar-se (de)» o també «usar». Usar què? Usar una paraula coneguda per designar una realitat nova que encara no té nom. I és per això que hi ha fulles (o làmines) d’or, fulles d’afaitar, fulles batents a les portes, fulls de càlcul i fulls embrionaris, entre d’altres fulls i fulles. I el risc de confusió s’evita, ja de bon principi, gràcies a una operació ben senzilla: prenem la paraula en qüestió i hi afegim un complement, sigui un adjectiu, sigui qualsevol altra estructura que ens garanteixi la diferència significativa i, doncs, que ens eviti la confusió. A més, amb la metàfora catacrèsica ens estalviem la feina feixuga d’inventar cinc paraules noves per a totes les fulles d’ara fa un moment. Això sí: la fulla despullada i en sentit estrictament literal només pot ser la dels arbres. Totes les altres són pura metàfora.

    Això és (i no és) Allò (Badalona: Ara Llibres, 2008), pàg. 20

Tema de la setmana

Mots extrets del llibre Això és (i no és) Allò: la invasió de la metàfora?, de Jesús Tuson 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mimesisinestèsia