sinecura f

Definició

Càrrec retribuït que no causa gaire o cap treball.

Quan va deixar l’alcaldia, el seu partit li va procurar una sinecura a la Diputació.

Etimologia

Del llatí sine cura, ‘sense preocupació, sense atenció’.

Usos

  • La vuitena legislatura del Parlament arriba al final i és hora de fer balanç. En matèria de política lingüística el panorama no és especialment favorable. El secretari de Política Lingüística, que és el suposat màxim responsable polític de l’àrea, s’ha pres el càrrec més com una sinecura que com un repte i la seva gestió (si és possible utilitzar aquest terme en el seu cas) s’ha caracteritzat per una inoperància característica.

    , «Quatre anys de política lingüística (o no)» (El Periódico de Catalunya, 2 de juliol del 2010)
  • Imagino que, en un altre país on les universitats fossin una selecció de capacitats llargament provades i no un reducte de magres sinecures que cal guanyar abans dels vint-i-cinc anys en una mena d’atac a la baioneta, el seu destí [el d’Ildefons Sunyol] hauria estat la càtedra.

    Del llum de gas al llum elèctric (Barcelona: Empúries, 2002 [1951])

Tema de la setmana

Després de fer rodar uns quants mots derivats de topònims dels cinc continents, aquesta setmana tornem als orígens: i els nostres són ben llatins, ens agradi o no. Els mots que veurem aquests dies són formats a partir d’expressions llatines, tot i que no sempre en siguem conscients. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

biquini [1]vademècum