ser un sac d’ossos

Definició

Ser prim, estar molt magre.

Procura no aprimar-te més, que acabaràs feta un sac d’ossos.

Després de la malaltia ha quedat com un sac d’ossos.

També: no tenir sinó la pell i l’os, no tenir més que els ossos…

Etimologia de sac

Del llatí saccus, mateix significat, ‘vestit bast’, i aquest, del grec sákkos [σάκκος], mateix significat, d’origen fenici, emparentat amb l’hebreu saq, ‘cilici, tela basta’.

Usos

 • La tia va voler fer veure que no era res, una mica de debilitat que amb el menjar de casa li passaria i el va cuidar com si tornés a ser un nen petit, com si en lloc de mirar endavant i acabar de fer-se un home aquell fill caminés cap enrere. Però era només qüestió de temps que la mort l’acabés de xuclar per dins. El Rafel era només un sac d’ossos, i el Mingo, cada vespre després del jornal, quan ajudava la tia a traginar-lo de la cadira al llit, s’adonava que no hi havia res a fer. La Llucieta també se n’adonava, però tampoc no deia res, perquè era petita i perquè el Rafel li feia una mica d’angúnia i només s’hi acostava quan no hi havia altre remei.

  Rosa Pagès, Àngels de pedra (Valls: Cossetània, 2010)
 • Mai no acceptava les menges frugals que compartia el petit grup, ni tampoc els càntics o la recitació dels salms. Ningú no encertava a entendre quan ni com s’alimentava, encara que pel seu aspecte, es podia endevinar que aquell sac d’ossos i pell necessitava ben poca cosa. Sovint desapareixia sense deixar rastre i tornava al seu racó de la mateixa manera.

  Coia Valls, Les torres del cel (Barcelona: Ediciones B, 2013)

Tema de la setmana

Os pedrer! Hem tirat els ossos i ens hem trobat amb una mà d’expressions òssies. Estem més contents que un gos amb un os.

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “ser un sac d’ossos”

 1. assumpta lledo i fages — barcelona

  MAI HAVÍA ACABAT DE LLEGIR UN LLIBRE D’EN PLA, EM FEIA BASARDA. ara m’heu fet agafar ganes de saber-ne més. Als meus 76 anys i encara descobreixo novetats!!! gràcies
  Assumpta

  Respon
 2. Ramon Torrents — Barcelona

  Pot ser una gran descoberta. Ara: no haver-ne llegit cap llibre no vol dir no haver-ne llegit res. De gent que no n’ha llegit cap llibre (parlem de “gent lletrada”) n’hi ha molta, els antiplanians de mena. Si no és el cas, en aquesta pàgina hi ha moltes lectures curtes, o no tan curtes, que no arriben a llibre, però donen la imatge de l’escriptor. I aquí, tot El quadern gris

  En tot cas, això és per fer boca o per veure si agrada, perquè, per llegir, no hi ha res com un llibre on anar passant les pàgines.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

osos de la música