Definició
Posar a la tomba un mort, enterrar-lo.
Etimologia
Del llatà sepullire, alteració del llatà clà ssic sepelire, mateix significat, per influx del seu participi sepultus i els substantius sepultura, sepulcrum.
Usos
Analitzà la llegenda balcà nica segons la qual aixà com l’aigua oculta influeix en els vivents, de la mateixa manera un cadà ver sebollit actua en el món exterior. La vida vegetal impedeix que la sang del difunt es coaguli. El rosat de les galtes és com una flor de la mort que brolla per una romanalla de vida.
Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 1983 [1960]), pà g. 60Recordo que, a Nà pols, [el 1936] vaig coincidir amb un gran hispanista, el professor de literatura espanyola en aquella universitat, Ezio Levi, que em va acompanyar per tota aquella ciutat tan suggerent i bella. Vam visitar el sepulcre de «la trista reina», la que, emprant un castellanisme, ara en dirÃem «la reina mare» —en català antic, volia dir la reina vÃdua—, Joana d’Aragó, germana del Rei Catòlic i segona muller del rei Ferran I de Nà pols. Em va mostrar també el monestir de les clarisses, on és sebollida una filla natural de Lope de Vega, monja franciscana.
Miquel Batllori, Records de quasi un segle (Barcelona: Quaderns Crema, 2000), pág. 127
Tema de la setmana
Divendres passat acabà vem l’homenatge a Perucho amb una citació vampÃrica de la seva novel·la Les històries naturals, que ens va de primera per enllaçar amb el tema d’aquesta setmana. Aprofitant que demà és el dia dels difunts, aquests dies veurem alguns mots relacionats amb la mort.