saxòfon m

Definició

Instrument de vent de metall, de llengüeta batent, inventat per Adolphe Sax.

També: saxofon, saxo

En el seu últim disc, Perico Sambeat toca els saxos soprano i contralt.

Etimologia

Del nom del fabricant d’instruments de música belga Antoine Joseph Adolphe Sax (1814-1894) i -fon, forma sufixada del mot grec phoné, que significa ‘veu’, ‘so’. El saxòfon es va inventar el 1846.

Usos

  • Ja a principis dels anys seixanta, aquest irrepetible gegant del jazz de Missouri [Coleman Hawkins] va convertir la seva fantàstica composició daliniana [«Dalí»] en el número estrella dels dos concerts de gala celebrats a Brussel·les (4 i 5 de juny del 1962) amb motiu del centenari d’Adolphe Sax, l’inventor del saxòfon. Aquest tema dedicat a Dalí va ser l’únic que el gran Hawkins va interpretar en solitari en el decurs d’aquelles nits històriques.

    Karles Torra, «Salvador Dalí i l’espectre del jazz appeal» (Jaç, núm. 4, tardor 2004)
  • S’esforçava amb «Le dernier tango à Paris». Sam mai no ens faria oblidar Gato Barbieri, però hi posava voluntat. Ell, almenys, tocava un saxo. Potser era l’únic negre a la ciutat que no necessitava vendre elefants de fusta o llogar-se a la prostitució masculina. Sam era intel·ligent, havia aconseguit el màxim en una societat de blancs: fer sonar un estri musical. Però el saxo estava oxidat en alguna de les seues parts més imprescindibles. En un racó de l’escalinata, un cartell escrit a mà reclamava del vianant una mica de solidaritat: «Els que som d’estirp d’esclaus preferim ser pobres però lliures».

    Ferran Torrent, Un negre amb un saxo (Barcelona: Quaderns Crema, 1987)

Tema de la setmana

Epònims

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fúcsiasimonia