sanguinolent -a adj

Definició

Tenyit de sang, barrejat amb sang.

Evacuacions sanguinolentes. Esputs sanguinolents.

Etimologia

Del llatí sanguinolentus, mateix significat. Més mots de la mateixa família són dessagnar, sangonera, ensangonar, sagnia i sanguini.

Usos

  • Cel rogent, pluja o vent, repetia la meva àvia cada vegada que, mirant pel balcó o aplegant la roba estesa al terrat, s’adonava que havíem quedat closes dins la campana d’aquell cel baix tacat de núvols negres encastats en la magrana sanguinolenta que havien deixat les bruixes de la pluja.

    Marta Marín-Dòmine, Fugir era el més bell que teníem (Barcelona: Club Editor, 2019), pàg. 115
  • La caça és molt més que un exutori dels impulsos agressius de l’home, que diu Joan Fuster; és molt més que el joc de sentir-se primitiu, com escrivia Ortega y Gasset: és una manifestació clara d’immaduresa i d’egoisme. Al capdavall, cal molt poc de trellat per a disparar a una forma de bellesa tan sublim com és qualsevol ocell, com és qualsevol ésser viu. I cal molt poca sensibilitat per dur penjant al cinturó les víctimes sanguinolentes d’aquesta obnubilació.

    Martí Domínguez, Històries naturals (Barcelona: Pòrtic, 2018)

Tema de la setmana

Mots pentavocàlics (en què apareixen totes cinc vocals)

Enllaços

Un comentari a “sanguinolent -a”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

joguinejarsonsònia