rímel m

Definició

Nom registrat d’una pasta cosmètica, feta a base d’oli i pintura, que s’aplica a les pestanyes per espessir-les i fer-les semblar més llargues, i també per acolorir-les.

Es va eixugar les llàgrimes amb cura per no espatllar-se el rímel.

Etimologia

Adaptació del nom de l’empresa Rimmel de productes de maquillatge, fundada originalment el 1834 per Eugène Rimmel a Londres.

Usos

  • La processó del Silenci del Divendres Sant passava pel barri xino. Molts, que mai haurien anat a cara descoberta a aquest barri maleït, aprofitaven la processó per veure les prostitutes plorant al pas de la Mare de Déu. A nosaltres de petits també ens hi duien i ens deien: «Mirau les dones de la vida com ploren, avui se’n penedeixen dels seus pecats». A jo m’ha quedat gravada la imatge de dones que, amb mirada esperançada i amb el rímel fent rierols dins els solcs marcats pel temps, demanaven a la Mare de Déu que fes un miracle, sense estridències, només amb un silenci resignat.

    , «Confits i caperutxes» (Diari de Balears, 2 d’abril del 2007)
  • La meva amiga està ajaguda amb les extremitats tendrament seccionades, plena de mosques i de petites hèlixs d’alumini que acuden al seu nu semivegetal untat amb tot el rímmel que vaig regalar-li el dia que feia els anys. La meva amiga té unes precioses orelles. La meva amiga té tot el cos foradat, transparent com les fulles seques perforades amb un raspall i vistes al contrallum.

    «La meva amiga i la platja» (L’Amic de les Arts, núm. 20, 30 de novembre del 1927)

Tema de la setmana

Marques registrades que han esdevingut mots comuns 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

kedscel·lofana