reptar v

Definició

1  Reprendre (algú) tirant-li en cara una falta, un error, etc.; renyar.

L’entrenador els va reptar perquè no rendien prou quan jugaven fora de casa.

2  Desafiar.

Va reptar els altres a igualar la seva marca.

Si us han reptat, accepteu i enfronteu-vos-hi.

Etimologia

Del llatí reputare, ‘calcular; reflexionar; fer un retret, acusar’.

Usos

  • D’allí estant vaig trucar a casa. Els nens esperaven enganxats al telèfon. Tots tres volien parlar alhora. «No heu comprat res per sopar?» No havien comprat res i eren les nou del vespre. Vaig escridassar-los. Ells van dir que baixarien al bar i comprarien peix fregit. Vaig tornar a reptar-los. Tots els policies escoltaven encara que es fessin el soca. M’havien preparat els fulls de la declaració perquè pogués firmar-los en cadena. Tota la taula n’era plena. Els fills no sabien que jo els telefonava des d’aquell despatx i el petit va preguntar «T’han enfocat la làmpara?»

    Teresa Pàmies, Va ploure tot el dia (1974)
  • A l’hora d’escollir local per a celebrar el nostre primer comici, la presidenta va dir que volia el Palau de la Música Catalana i vam tenir el Palau però no de la Música, sinó de Belles Arts. Calgué demanar-lo directament a Lluís Companys. Jo vaig ser de la breu delegació que demanà audiència en nom d’un organisme del qual ja començaven a parlar els periòdics. Calgué, però, esperar al pati dels tarongers, i el mosso d’esquadra ens va reptar perquè jugàvem a «les cantonades». Finalment, ens cridà amb un gest un senyor d’ulleres i ens introduí al despatx del president dels catalans.

    Teresa Pàmies, Quan érem capitans (Barcelona: Proa, 1984)

Tema de la setmana

Aquesta és l’última setmana de l’any que enviem ‘Cada dia un mot’, i ho fem amb mots miscel·lanis d’autors que ens han deixat enguany, començant per Teresa Pàmies (Balaguer 1919-Granada 2012). 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a can rumiapiquet