renouer -a adj

Definició

Que fa molt renou o soroll; bulliciós.

Quin mercat més renouer! Per entendre’t amb els venedors has de parlar a crits.

Etimologia

De renou, de nou, amb el prefix intensiu re-. Antigament aquest mot tenia el sentit d”usurer; acaparador, agabellador’ (de renou en el sentit d”usura’); segons Joan Coromines, el canvi de sentit d’aquest renou antic a l’actual (‘soroll, agitació, bullícia’) «potser s’explica per les accions escandaloses dels renouers que causaven confusions i trasbalsos no solament pels interessos excessius sinó a més pels seus guanys i negocis poc lícits».

Usos

  • A Nova York, la ciutat renouera i plena de vida, hi ha gent que fa una curiosa feina. Mai no ho hauria imaginat, però hi ha oficis ben estranys. Són les persones que es dediquen a donar conversa a l’altra gent. Així de senzill: en un banc del carrer, al Central Park, a qualsevol racó, hi ha persones disposades a vendre una part del temps i de les paraules.

    Maria de la Pau Janer, «Oficis curiosos» (Avui, 18 de maig del 2003)
  • Ben poc hi entrava, jo, en aquell renouer taller de costura. Coneixia l’entrada de la casa, les dones que hi treballaven a hores i les xiquetes que hi aprenien, perquè la porta sempre romania oberta de bat a bat.

    Toni Cucarella, «La costurera puta», dins Hòmens i falagueres i altres relats (València: Tres i Quatre, 2011)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb l’adjectiu nou

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nou de trincade bell nou