Definició
Que fa molt renou o soroll; bulliciós.
Quin mercat més renouer! Per entendre’t amb els venedors has de parlar a crits.
Etimologia
De renou, de nou, amb el prefix intensiu re-. Antigament aquest mot tenia el sentit d”usurer; acaparador, agabellador’ (de renou en el sentit d”usura’); segons Joan Coromines, el canvi de sentit d’aquest renou antic a l’actual (‘soroll, agitació, bullícia’) «potser s’explica per les accions escandaloses dels renouers que causaven confusions i trasbalsos no solament pels interessos excessius sinó a més pels seus guanys i negocis poc lícits».
Usos
A Nova York, la ciutat renouera i plena de vida, hi ha gent que fa una curiosa feina. Mai no ho hauria imaginat, però hi ha oficis ben estranys. Són les persones que es dediquen a donar conversa a l’altra gent. Així de senzill: en un banc del carrer, al Central Park, a qualsevol racó, hi ha persones disposades a vendre una part del temps i de les paraules.
Maria de la Pau Janer, «Oficis curiosos» (Avui, 18 de maig del 2003)Ben poc hi entrava, jo, en aquell renouer taller de costura. Coneixia l’entrada de la casa, les dones que hi treballaven a hores i les xiquetes que hi aprenien, perquè la porta sempre romania oberta de bat a bat.
Toni Cucarella, «La costurera puta», dins Hòmens i falagueres i altres relats (València: Tres i Quatre, 2011)
Tema de la setmana
Paraules i expressions relacionades amb l’adjectiu nou.