refistolar v

Definició

Carregar d’adorns.

Etimologia

Format a partir de l’adjectiu refistolat (que en sentit figurat també vol dir ‘carregat de pretensions’), alteració de refitoler, variant de refetorer, ‘frare encarregat del refetor’ o refectori, considerat xafarder i presumit, amb influx d’enfaristolar-se.

Usos

  • Com que ja fa algun temps que l’arquitectura «rústica» s’ha posat de moda, com que la fantasia és que rusticitat vol dir autenticitat i vol dir molta pedra, els arquitectes i els ajuntaments, els propietaris antics o nous de cases, els mestres d’obres i els constructors, es dediquen amb passió metòdica i constant a «restaurar» cases de poble fins a deixar-les tal com imaginen que devien ser quan les van construir. O siga, els lleven l’emblanquinat o la pintura, si en tenien, els rasquen l’arrebossat, freguen la pedra i si cal n’afegeixen de nova, i refistolen el resultat final fins a deixar-ho tot raspatllat, polit, tot de pedra d’una perfecta falsedat autèntica.

    Joan F. Mira, «Restaurar, destrossar» (El Temps, 24 de febrer del 2004)

Tema de la setmana

Joan F. Mira

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

milotxabotorn