rabiola f

Definició

Enrabiada de criatura o com de criatura.

Ja li passarà, la rabiola!

Sempre que el renya, fa una rabiola.

En valencià i a les terres de l’Ebre, un (o una) rabioles és una ‘persona propensa a enrabiar-se’: El veí de la part d’avall és un rabioles; tot li pega tort.

Etimologia

De ràbia, del llatí vulgar rabia, llatí clàssic rabies, mateix significat.

Usos

  • Mes, per aspres que fossin les seves maneres, m’estimava tant, que la seva voluntat era una joguina de la meva. No li restava més família que jo: els altres fills i la dona se li havien mort, i en mi havia concentrat tot el seu afecte. Per a mi no tenia un no de durada. Amb una postureta, una rabiola o una llàgrima aconseguia d’ell qualsevol cosa.

    Joaquim Ruyra, El rem de trenta-quatre (1904)
  • Però, què passa quan el nostre fill té una rabiola perquè sí, sense cap motiu? Normalment, un nen fa servir les rabioles com a mecanisme per aconseguir allò que vol. És la seva manera de cridar l’atenció. Si cada vegada que el nostre fill plora o s’enfada li donem el que vol, li transmetrem el missatge que aquesta és la manera d’aconseguir les coses.

    Montse Domènech, Educa’m bé. 100 respostes per a mares i pares preocupats (Barcelona: Rosa dels Vents, 2015)

Tema de la setmana

Mots formats amb el sufix -ol, -ola

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “rabiola”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

picarolsardana