Definició
Refrany que significa que el qui paga com cal té dret a ser atès en tot el que disposa; qui té els mitjans econòmics, té el poder.
Si et convido al cinema, trio jo la pel·lícula: qui paga, mana!
Etimologia de pagar
Del llatí pacare, ‘pacificar; apaivagar; satisfer’, derivat de pax, pacis, ‘pau’.
Usos
Es parlà del passat, del mal paper que havien fet els periodistes i els intel·lectuals durant la lluita recent.
Joan Puig i Ferreter, Servitud. Memòries d’un periodista (1926)
En Clotats digué que el periodista, en efecte, per a complir la seva missió ha d’ésser criat de tothom; que ha de tenir per norma: «Qui paga, mana». Uns es venen els braços, altres la intel·ligència.
—El periodista —va dir en Veguer— ha d’ésser venal o no és periodista. Com el mercer ven cintes, nosaltres venem el suc del nostre cervell. Això és la nostra misèria i la nostra grandesa. Avui sóc en un diari burgès i he de fer escrits burgesos; demà, en un periòdic obrer, faré escrits revolucionaris. Serveixo a qui em paga.En una ocasió el Fons Monetari Internacional (FMI) va reclutar un economista nord-americà, Robert Klitgaard, perquè assessorés el govern de la Guinea Equatorial en les seves negociacions amb l’FMI. Com un pot imaginar, es tractava d’un assessorament trampa. De fet, qui paga mana, i el consultor estava sotmès a fortes pressions dels que el pagaven, tot i que oficialment havia de defensar els interessos del govern guineà. Quan va tornar al seu país va publicar un llibre sobre el que havia vist a la Guinea en el món de la cooperació: es titulava Tropical Gangsters.
Gustau Nerín, Blanc bo busca negre pobre (Barcelona: La Campana, 2011)
Tema de la setmana
Els refranys més usuals de la llengua catalana. El d’avui és el que fa 5 del rànquing dels «més usuals», però ocupa el lloc 92 de l’enquesta dels «més populars»: qui ho entén?
I a qui vol manar quan no li escau li responem: Qui mana a xo’n Ribot, la truja o el porc?
http://rodamots.cat/qui-mana-a-can-ribot/