preqüela f

Definició

Obra audiovisual o literària que es basa en els personatges o els fets d’una altra obra creada amb anterioritat i que narra fets previs als esdeveniments que relata l’obra inicial.

Diuen que faran una preqüela de ‘Jackie Brown’ sense Quentin Tarantino.

Etimologia

De l’anglès prequel, mateix significat, mot format amb el prefix pre- i la segona síl·laba de sequel, ‘seqüela’, del llatí sequela, derivat de sequi, ‘seguir’.

Usos

  • L’adaptació al cinema de l’obra de Pierre Boulle [El planeta dels simis, 1963] va tenir un impacte que encara perdura avui dia. Els guionistes del film estrenat en 1968, on Charlton Heston interpretava el personatge central, van donar-li una visió política d’actualitat que la novel·la no presentava. Amb un cost de sis milions de dòlars, la versió cinematogràfica de la novel·la va recaptar-ne més de trenta. En 2011, ha estat Rupert Wyatt qui ha fet una bona relectura de l’obra de Boulle amb L’origen del planeta dels simis, una preqüela del film dels anys seixanta. La història que narra Wyatt, la de l’experimentació d’una multinacional amb ximpanzés per trobar la cura contra la malaltia de l’Alzheimer, es converteix en una denúncia oberta del maltractament animal i del seu ús en laboratoris científics.

    «El retorn dels simis» (VilaWeb, 31 de gener del 2012)
  • El jove actor [James van der Beek] fa aquí una bona feina com a vampir emocional amoral i incapaç de sentir res (excel·lent la imatge d’una llàgrima provocada, en realitat, per un floquet de neu fonent-se). El seu cognom al film és Bateman, que l’emparenta amb l’assassí d’American Psycho, una cinta de la qual Las reglas del juego podria ser perfectament la preqüela.

    «Cinema: la generació perduda» (Què fem? [La Vanguardia], 15 de novembre del 2002)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el món del cinema que hem manllevat de l’anglès

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

càstingbiòpic