posar fil a l’agulla

Definició

Iniciar una actuació, començar una obra.

No cal pensar-hi més; si vols tirar endavant el projecte, posem fil a l’agulla ara mateix.

Usos

 •    —Però què hi fan?
     —Ja t’ho diré: una feina fina, si ho vols saber. Primer va ser una biblioteca per a les dones, saps? A Santa Anna. Prou que me n’havien contat, de coses, i totes bones. Però se’ls va fer petita. La biblioteca se’ls va fer petita i les ganes de fer coses se’ls van fer grans, perquè doña Paquita, que és qui ha posat el fil a l’agulla, és allò que se’n diu una dona amb coratge, de les que no s’aturen davant re. Diu que la dona obrera és la més necessitada de coneixements i que no tenir mitjans per saber un altre ofici és el que les aboca a malviure quan no hi ha treball. Per això s’ha empescat la Cultura.
     —La Cultura?
     —Sí. Hi fan classes, a la Cultura. De moltes coses. Jo vaig a costura, però hi fan moltes coses.

  Núria Pradas, La noia de la biblioteca (Barcelona: Columna, 2014)
 • Ja des del mateix any de la fundació [1907], l’Institut d’Estudis Catalans posà fil a l’agulla i començà a treballar: emprengué missions arqueològiques a diversos llocs de Catalunya, fixà un programa de publicacions i començà a gestar una biblioteca de referència per a la cultura catalana.

  Salvador Alegret, Petita història de l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona: Mediterrània, 2007)

Tema de la setmana

Encetem nova temporada posant fil a l’agulla amb tot de frases fetes amb ‘posar’ (algú pot objectar-hi que hi posem més pa que formatge, uns altres posaran el crit al cel, però ja us hi podeu posar fulles o les mans al cap, com us ho estimeu més, que del que es tracta és de posar de nou en surada la nau de Rodamots fins a arribar a les aigües del 2024).

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dolorposar seny