dolor f

Definició

1  Sofriment físic, sensació penible d’una part del cos que causen certes lesions, certs estats morbosos.

Sentir o sentir-se dolor o una dolor al costat, a l’esquena, als genolls. Una dolor aguda, lancinant. Les dolors del part. Arrencar un queixal sense dolor. Una dolor insofrible. Una dolor passadora.

2   Sentiment penible que experimenta l’ànima, comparable al sofriment físic, causat per la pèrdua d’un ésser estimat, per un fort desengany, pel penediment, etc.

Una profunda dolor, una dolor inconsolable.

Etimologia

Del llatí dolor, -ōris, mateix significat. Més mots de la mateixa família són doldre, adolorir, dolorós, indolor, indolent i condol.

Usos

  • L’oposició semàntica entre l’alegria desbordada i el sentiment adolorit intensifica evidentment el dol del qui el viu en soledat, fent bona aquella dita que l’alegria compartida és molt més alegria i que la dolor compartida és manco dolor.

    Joan F. López Casasnovas, «Una cançó ‘menorquina’: La nit de Sant Joan» (Diari de Balears, 22 de juny del 2007)
  • Mai en la meua vida no l’havia vista patir fins que no succeí el que succeí, abans la veia patir cap a dins, sense donar a conèixer la seua dolor, però succeí el que succeí, i tres anys de patiment n’eren molts per a una persona de la seua edat, perquè semblava que el més natural del món fos que la mare es morís abans que el fill i no a l’inrevés, però, com podíem comprovar, no sempre s’esdevenia així.

    Ferran Cremades i Arlandis, Línia trencada (Barcelona: Edicions 62, 1991)

Tema de la setmana

La dolor de la partença serà compensada per la joia de la retrobada: comencen les vacances de Rodamots, tornarem al setembre amb més mots! Bon estiu!

Un comentari a “dolor”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

valorposar fil a l’agulla