pont del diable

Definició

Nom donat a alguns ponts monumentals antics i de grans arcades, la construcció dels quals s’atribueix al diable, que els hauria edificats en canvi de l’ànima de la persona encarregada de construir-los.

Usos

  • Si ens hi fixem, en català hi ha un munt d’expressions referides al diable, començant pels ponts del diable. Els ponts del diable més coneguts són els de Tarragona i Martorell, però en podeu trobar d’altres per tot el país. La llegenda explica que s’anomenen així perquè va ser el mateix diable qui els va construir. Diuen que el pont del diable de Martorell havia de ser alçat molt de pressa i l’arquitecte —o el batlle, no queda clar—, desesperat, es va encomanar al diable. Aquest es va presentar de seguida i li va dir que el faria en una sola nit, però que es quedaria l’ànima del primer ésser viu que passés pel pont. L’arquitecte hi va accedir, i l’endemà de bon matí hi va fer passar un gat —o un porc, tampoc no queda clar. I el dimoni se’n va haver d’anar amb la cua entre cames i l’ànima del gat.

    amb Roger de Gràcia (Badalona: Ara Llibres, 2007), pàg. 82

Tema de la setmana

Caçadors de paraules

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bòtilploure a bots i barrals