polemologia f

Definició

Ciència que aborda l’estudi interdisciplinari de la guerra com a fenomen social.

Etimologia

De polemo-, forma prefixada del mot grec pólemos, que significa ‘guerra’, i -logia, forma sufixada del mot grec lógos, que significa ‘paraula, raó, teoria, tractat’. De pólemos es deriven també mots com ara polèmic i polemitzar.

Usos

  • Hi ha moltes raons per les quals es mouen i es fan les guerres, als Balcans o al Caucas, a Europa, Àfrica o Àsia, ara o fa quaranta segles, tant se val. Són raons perfectament conegudes, documentades i estudiades per la ciència de la polemologia, que és disciplina poc coneguda, com qui diu secretament practicada, per vergonya. Hi ha raons religioses, econòmiques, territorials, ètniques i tribals, polítiques en general i altres epígrafs de la classificació de les raons polèmiques. N’hi ha una, però, que no es diu mai, la més secreta de totes: les guerres es fan, també i a més a més, pel gust de fer-les.

    Joan F. Mira, «El plaer de la guerra», dins Una biblioteca en el desert (Alzira: Bromera, 2009)

Tema de la setmana

Mots trets d’Una biblioteca en el desert, recull d’articles de Joan F. Mira publicat per Bromera. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de pèl en pèlcorfa