pobretalla f

Definició

Munió de pobres, pobrissalla.

La pobretalla s’aplegava a les portes del menjador públic.

Usos

  • En aquest moment inicial, hi hagué, doncs, amb el nom de Torrelles, dues poblacions totalment diferents: una població antiga, tronada, d’un gran caràcter, daurada pel sol dels segles, desordenada, d’un pintoresc deliciós, amb racons d’ombra rovellada i teulats de cadmi incandescent —o sia una vella població pagesa—, i una població nova, freda, insignificant, mediocre, de color de terra d’escudelles, caòtica, polsosa o enfangada, segons el temps… La part antiga fou cada dia més deixada a la incúria i al desordre de la pobretalla. La part nova s’anà dilatant i anà creixent. Hom presencià l’enfonsament de les velles delicioses teulades amb un posat indiferent. Les noves baluernes, sense suc ni bruc, desproveïdes totalment d’intimitat, indiferents, es cobriren amb bigues de ferro o de ciment armat. Fou el símptoma del progrés.

    El carrer Estret (1951), capítol III

Tema de la setmana

Entre moltes altres novetats, a la recent fira del llibre de Frankfurt es va presentar la traducció a l’alemany de la novel·la El carrer Estret, de Josep Pla, publicada per l’editorial Ammann i traduïda per una subscriptora de ‘Cada dia un mot’, Kirsten Brandt, que ha tingut la gentilesa de passar-nos els fragments en alemany dels passatges d’aquesta setmana. Els trobareu a «L’escreix» del mot del dia.

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tenir terra a l’Havanaa seny