pobret i alegret

Definició

Sense ambició.

Va vivint del producte del seu hort, pobret i alegret, ell diu que no necessita cap altra cosa.

La definició que dóna el Diccionari català-valencià-balear de pobrets i alegrets (en plural) té un caire més religiós: «es diu per expressar la resignació i alegria cristiana enmig de la pobresa material».

Usos

  • Les nostres sopes habituals —la sopa d’all, la sopa de pa, la mateixa sopa de farigola— són sopes tristes, meres profiteroles de pa sec que fan evocar un passat de tristesa, d’atonia i de restrenyiment. Són sopes d’un país pobret i alegret. Ara: la sopa de peix compensa, positivament, el dèficit.

    Josep Pla, «Sobre la cuina», dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 325
  • Quan vingui el Dr. Prats i es parli de tot, ja se li pot dir que tot el que hi ha a casa és vostre, de la Maria i teu, la meitat de dones en aquest país ja tenen prous inferioritats perquè no s’hagin d’arreglar les coses d’aquesta manera. Espero que això doncs ja està entès. En Pere serà el milionari de casa i jo em sembla que sempre iré tirant amb un dèficit crònic, pobret i alegret.

    Josep Pla, carta a la seva germana Rosa (c. 1925) en què renuncia a la seva part d’herència, citada per Cristina Badosa a Josep Pla. Biografia del solitari (Barcelona: Edicions 62, 1997), pàg. 121

Tema de la setmana

Expressions que rimen

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

justa la fusta!tocat i posat