Definició
1 Grup poc nombrós de soldats emprat en diferents serveis extraordinaris.
2 Grup poc nombrós de persones que, en una vaga, una revolta, etc., s’ocupa d’impedir que altres entrin al treball, vagin a votar, etc.
El dia de la vaga la policia va detenir els membres d’un piquet que havia tallat l’avinguda.
Etimologia
Del francès piquet, ‘estaca per a fermar-hi els cavalls’, d’on ‘petit destacament de cavallers’, del verb piquer, d’origen preromà i expressiu, comú a totes les llengües romàniques d’Occident.
Usos
Tot això va fer que anés deixant la política, i substituís la redempció del món per dir-ho així ja no per la religió, ja no pel marxisme, sinó per la via cultural. Jo sóc de la gent que he cregut i que crec que una bona formació cultural i la via de la lectura i de l’aprenentatge és una de les formes no només de dignificar la vida sinó també d’igualar la societat. És justament des de la instrucció, des de l’educació, que es pot aconseguir, més fins i tot que d’una manera econòmica, una equiparació entre les formes de vida. Per tant, jo he cregut molt, i crec, en la cultura que justament per això és una de les coses que més s’ha reprimit en aquest món, perquè la cultura, sense semblar-ho, és molt més perillosa que no pas fer un piquet i trencar vidres. [L’entrevista té lloc el dia de la vaga general (29/03/2012).]
Jordi Castellanos i Vila entrevistat per Josep M. Muñoz (L’Avenç, maig 2012)
Tema de la setmana
Mots miscel·lanis en record d’autors que ens han deixat el 2012.