picallós -osa adj

Definició

Molt susceptible, que fàcilment es molesta, s’ofèn.

No se li pot fer cap broma, és molt picallós i de seguida s’ho agafa tot a la valenta.

Etimologia

De picar, d’origen expressiu i onomatopeic, de la mateixa arrel del llatí picus, ‘pigot, picot’ i pica, ‘garsa’.

Usos

  • Vam començar a llegir les històries d’Hergé des de ben jovenets, des dels vuit o nou anys. Les vam rellegir dotzenes de vegades. Ho hem fet devotament fins avui, quan estem a prop dels seixanta i preferim aquelles històries en la llengua original —la vellesa porta a l’exegesi picallosa i un punt desconfiada, que és una manera com una altra de llegir—. Per resumir-ho molt, Tintín era la felicitat. També ens agradaven les aventures d’Astèrix i Obèlix, però en un altre sentit.

    Ferran Sáez Mateu, Acaçar la boira. Una educació sentimental al Segrià dels anys setanta (Barcelona: Pòrtic, 2022), pàg. 118
  •    —Compte, nen, no els trenquis —va dir l’Elvira, en veure que el Gabriel posava els ous a la paperina de pressa.
       —Ai, sí! —va dir la Julia—. A veure si ens sortiràs tortillero, Gabriel!
       Tothom va esclafir de riure, menys l’Angustias, que es mirava el seu fill de reüll. El Gabriel s’havia enrojolat com el Juanito amb la brometa dels pebrots. Fins i tot la Lilà va riure, tan seriosa quan va comparèixer a la botiga i tan picallosa quan es ficaven amb ella.

    Julià de Jòdar, El trànsit de les fades (Barcelona: Quaderns Crema, 2001)

Tema de la setmana

Els subscriptors i seguidors de Rodamots proposen els mots que veiem aquests dies. El d’avui és un suggeriment d’Andreu Suriol, de l’Arboç (Baix Penedès).

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llòbrec -egavisita de metge