perol m

Definició

Vas de metall, ordinàriament de forma hemisfèrica, per a anar al foc.

Un perol d’aram. Posa al foc un perol ple d’aigua.

També: perola (pròpiament una perola és un perol gran)

Etimologia

Diminutiu de l’antic pér, ‘mena de cubell’, d’un gal meridional parium (bretó i còrnic antic també per).

Usos

  • En una ocasió, la «Jota de Xàtiva», l’estratègia musical es trasllada també al text: si l’acompanyament alterna el llenguatge tradicional amb subtils llicències caribenyes, la lletra, signada per Feliu Ventura, utilitza els codis estètics originals per a llançar denúncies contemporànies. Així, la coneguda estrofa:

    Dos gallines es barallen
    per un perol de segó,
    i una li diu a l’altra:
    tu t’afanyes més que jo.

    Muda en mans del cantautor xativí a

    Dos alcaldes es barallen
    per un hortet que tinc jo
    per a fer xalets de luxe
    i plantar-me un camp de golf.

    Pep Gimeno ‘Botifarra’, El cant de la terra, per Joan Olivares i Josep Vicent Frechina (Alzira: Bromera, 2016), pàg. 73
  • He viscut aquests dies en una casa del poble, la primera on vaig entrar, i ha estat una experiència sorprenent; sorprenent viure sota teulada després de tant de temps d’intempèrie, però més sorprenent encara per a mi, noi de ciutat, trobar-me de sobte en un ambient que no deu haver canviat des de l’Edat Mitjana. Arraulit a l’escó al voltant de la llar de foc, al costat de la vella que vigilava la perola, el front semblava tan irreal com Barcelona.

    Miquel Siguan, La guerra als vint anys (Barcelona: La Campana, 2002), pàg. 90

Tema de la setmana

Receptacles, contenidors

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “perol”

  1. Maria Bruguera — Palafrugell

    Les perolades a pagès, eren coccions de verdures i sobres en grans quantitats que un cop bullides anaven pels porcs.
    Suposo que les botifarres de perol originàriament es devien coure en perols…

    Respon
  2. Josep Bataller i Vila — Fornells de la Selva

    Al meu poble natal, Vilobí d’Onyar, ho dèiem com la Maria Bruguera. S’omplia el perol amb tota classe de menjar vegetal (naps, cols…) es penjava el perol als clemàstecs que hi havia a la llar, un bon foc a sota…i a coure el menjar per als porcs. Potser així s’entendrà que en la meva infantesa els boscos eren nets. La llar s’encenia els tres-cents seixanta-cinc dies de l’any.

    Respon

Deixa un comentari a Enrique Martínez

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aïnapalangana