per a acabar-ho d’adobar

Definició

Expressió emprada quan, a una adversitat, se n’hi afegeix una altra que la fa més enutjosa.

A l’excursió va ploure tot el dia i, per a acabar-ho d’adobar, vaig caure i m’he trencat un braç.

Etimologia d’adobar

Del germànic fràncic dubban, ‘empènyer, copejar’; primitivament significà ‘donar les armes al novell cavaller, armar-lo cavaller amb un cop d’espasa a l’espatlla’, després també ‘arreglar les armes’ i d’ací passà a significar ‘arranjar altres coses, arreglar, assaonar, amanir’ (vegeu adobar).

Usos

  • Finalment, un dia se’ns van acabar les provisions. No teníem res per menjar. La secretària em va dir que segur que l’endemà ja cobraríem, però aquell demà no va arribar. Vàrem passar tres o quatre dies sense menjar. Per acabar-ho d’adobar, feia molt fred, no teníem diners per carbó i no podíem anar al bosc a recollir llenya perquè tot era glaçat.

    Joana Oliveras, Cartes entre bombes (Alella, 2008)
  • S’ha escrit i s’ha parlat molt de la interpretació de l’himne de Riego que va fer el trompetista James Morrison. Hem pogut llegir i escoltar reaccions i comentaris de tota mena i, si m’ho permeteu, m’agradaria afegir-hi el meu:
       Com a republicà, aquelles notes en varen sonar a glòria, però com a músic em varen sonar a dimonis, ja que mister Morrison va cometre un parell d’espifiades d’aquelles que fan època.
       Per acabar-ho d’adobar, les circumstàncies han fet que les atzagaiades s’hagin escoltat cop i recop en les ràdios i televisions d’arreu del món. Tota una desgràcia per al pobre intèrpret.

    Antoni Mas Bou (president de la Unió de Músics de Catalunya), «Himne de Riego» (Avui, 7 de desembre del 2003)

Tema de la setmana

Manca poc per a acabar l’any, s’acaba el bròquil i el cafetí, si bé encara resten deu mots abans de tancar durant un parell o tres de setmanes per al descans del personal. Els que veurem aquests dies es relacionen tots amb acabar, però això no vol pas dir que ens sentim acabats (encara no)!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

s’ha acabat el cafetí!acabatall