pels fruits els coneixereu

Definició

Paraules de Jesucrist dites al sermó de la muntanya (Mateu, 5-7) que solen usar-se en el sentit que cal comprovar els resultats de les conductes humanes, avaluar les persones a partir dels seus actes i no del que diuen.

Origen de l’expressió

«Aneu alerta també quan se us acosten els falsos profetes, que per fora van vestits d’ovelles i per dins són llops voraços. Els coneixereu pels fruits que donen: qui pot collir raïm d’un card, o figues d’un espinal? Només els arbres sans fan bona fruita, i els arbres podrits fruita roïna: ni l’arbre bo pot donar fruita dolenta, ni l’arbre dolent donar fruita bona, i l’arbre que no fa fruita bona el tallen i el llancen al foc. Per això us dic que els coneixereu pels seus fruits».

Evangeli de Mateu, 7 (versió de Joan F. Mira)

Usos

  • Podríeu ser, i per mi ja ho sou, el nostre segon Pompeu Fabra. En Fabra era molt menys filòleg que vós i en canvi tenia un esperit més variat, més obert a la vida; tal vegada això explica que tingués molt més ascendent que vós, més eficàcia social. Però vós, amb el vostre tarannà, també podeu fer molta gràcia (a mi me la feu, i a la meva dona, i em penso que a molts d’altres), només que us esforcéssiu a ser més comprensiu envers allò que no és filologia, i que naturalment és la immensa majoria de l’univers. Respecte al meu català, jo em penso que si el jutgeu segons el meravellós aforisme de Jesús: pels fruits els coneixereu, no teniu per què esverar-vos. Llegiu la meva versió del Crist de nou crucificat; hi trobareu ben poques, i ben concretes, llicències de llenguatge, totes elles absolutament justificades per la necessitat de donar la il·lusió d’un llenguatge viu, descuidat, despreocupat de gramàtiques (altra cosa faria un efecte pèssim, donat el to de l’obra i la mena de personatges que s’hi pinten).

    Carta de Joan Sales a Joan Coromines, 9 de novembre de 1959, dins Epistolari Joan Coromines & Joan Sales (Barcelona: Fundació Pere Coromines, 2004)
  • «Pels fruits els coneixereu». Així és, en efecte: una obra ha d’ésser jutjada, no pels programes que l’anunciaven i la planejaven, sinó pels seus resultats positius, ço és per la feina feta. La que correntment anomenem «obra de Pompeu Fabra» només pot valorar-se, tot estudiant l’empremta que marcà damunt la llengua catalana.

    Antoni M. Badia i Margarit, «Pompeu Fabra i la restauració de la llengua catalana», dins Homenatge a Pompeu Fabra (Universitat de Barcelona, 1982)

Tema de la setmana

Dels Evangelis han passat al llenguatge corrent moltes paraules i expressions (com ara el bon samarità, el bes de Judes o anar algú fet un sant llàtzer): aquesta setmana en veurem unes quantes més.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

capellàmultiplicació dels pans i els peixos