patacó m

Definició

1  Antiga moneda d’argent, d’una unça de pes.

*2  (pl. col·loq.)  Diners.

Berlusconi és un home de molts patacons.

3  Cartó o cartolina, doblegat en forma de quadre, que hom fa servir per a jugar (joc dels patacons, flendi).

Etimologia

De patac (moneda), d’origen onomatopeic.

Usos

  • La denominació «reales fuertes», i vulgarment «duro», hauria de ser simultània a l’encunyació i l’extensió dels rals de billó (monedes amb menys argent a l’aliatge) per diferenciar-los dels que eren més purs, amb més plata. Prèviament a la generalització del mot «duro», eren prou coneguts els «patacons», «patacones o reales de a ocho», transformats en joc de canalla amb cartró retallat a imitació de monedes.

    Josep Pàmies i Freixas, «Rals, duros, cèntims i emissions municipals: de la pesseta a l’euro» (Ajuntament de les Borges del Camp, 2001)
  • Llavors he pensat que podríem fer una societat. Vostè, tinent, diguem que fa de capitalista: posa la pasta que em falta i jo m’escarrasso per aquests mons de Déu portant personal amunt i avall. ¿Què me’n diu? Avantatges: farà un favor a un pelacanyes i s’assegurarà un tros de cel o, si més no, un raconet fresc a l’infern; a sobre, hi guanyarà patacons i, de passada, li tocarà la pera al miserable del Napoleó.

    Jesús Moncada, La galeria de les estàtues (Barcelona: La Magrana, 1992)

Tema de la setmana

Mots per designar diners

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pastapecúnia