pastorets m pl

Definició

Entremès o drama popular en què es representa l’adoració de Jesús pels pastors.

La vocació teatral de Boadella li va néixer fent de dimoni als Pastorets del seu barri.

Etimologia

De pastor, del llatí pastor, -oris, ‘el qui fa pasturar els ramats’.

Usos

  • Aquest és un dels molts exemples en què defensant els immigrants resulta que se’ls perjudica: ara si es canvia el nom de les vacances o s’eliminen els Pastorets tothom entendrà que és culpa dels musulmans que ens volen islamitzar a tots. I com que sovint religió i tradició s’entortolliguen fins a fer-se inseparables acabem confonent els ous amb les castanyes. Els Pastorets són una tradició catalana amb arrels cristianes, però ja són pocs els que els representen recordant aquest fet. Milers de fills d’immigrants els representen cada any sense més ni menys, gaudint-los com un esdeveniment lúdic dins de l’escola. I les seves famílies, com tantes altres famílies catalanes, tenen problemes més greus dels quals preocupar-se ara mateix.

    Najat El Hachmi, «Qui vol canviar el Nadal?» (El Periódico de Catalunya, 27 d’octubre del 2009)
  • El Vicentico és d’un poble de l’horta de València i fuster d’ofici, i té un aspecte tan ingenu i tan idealista que si calgués cercar algú per fer de sant Josep als Pastorets no hi hauria dubte en l’elecció. El Vicentico, quan no treballava a la fusteria, es passava les hores llegint, i llegint llegint, es va fer anarquista i propagandista de l’ideal. Però, clarament, no ha nascut per manar, i si porta gorra de plat i barres de tinent és perquè algú havia de ser-ho i no va saber dir que no quan l’hi van proposar.

    Miquel Siguan, La guerra als vint anys (Barcelona: La Campana, 2002), pàg. 134

Tema de la setmana

Mots nadalencs

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

torróper Nadal, cada ovella al seu corral