passar el Rubicó

Definició

Prendre partit o fer un gest decisiu de manera irreversible, que obliga a una línia de conducta determinada.

Si vols guarir-te, has de passar el Rubicó i deixar de fumar.

També: creuar o travessar el Rubicó

Etimologia

El Rubicó és un riu del nord d’Itàlia. Al segle I aC marcava la frontera entre els territoris d’Itàlia i els de la Gàl·lia Cisalpina. Cap exèrcit no podia travessar-lo sense l’autorització del senat. Cèsar, però, desobeint l’ordre senatorial, el travessà (49 aC) i inicià així la seva marxa contra Roma.

Usos

  • Em venia molt costa amunt de decidir-me a fer aquesta passa, que estava segur que havia de sorprendre i disgustar aquell sant home. Però quan vaig veure que ja em feien pressió per dur-me a un estat definitiu que cada vegada em feia més por, vaig resoldre passar el Rubicó i dir adéu al Seminari.

    , Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Editorial Moll, 1970), pàg. 116
  • En un moment determinat, va sortir a la conversa la gossa de l’actor i, com que era revetlla de Sant Joan, van començar a dissertar sobre el neguit que aquella nit pateixen els animals pel soroll dels petards. I, aleshores, Toni Marín va dir: «…sí, perquè els gossos i les gosses d’aquesta ciutat…». I va continuar, però jo ja no m’hi vaig fixar més, perquè el cervell m’havia quedat col·lapsat: «els gossos i les gosses d’aquesta ciutat»! Era conscient que, en aquell instant precís, al nostre país la comunicació verbal acabava de travessar el Rubicó. Ja no hi ha marxa enrere, ja res no serà igual, i amb llàgrimes als ulls agraeixo el privilegi d’haver assistit a un instant històric.

    «Bravo per Toni Marín», dins Esplendor i glòria de la Internacional Papanates (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)

Tema de la setmana

al·lusions

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

el violí d'Ingreseppur si muove