passar Bòria avall

Definició

Càstig que es donava antigament a determinats delinqüents en la ciutat de Barcelona, i que consistia a fer-los recórrer el carrer de la Bòria i altres vies dalt d’un ase per ser assotats pel botxí a cada cantonada. D’aquí prové el significat més modern d’aquesta locució, que vol dir ‘anar malament’.

També: anar Bòria avall

Etimologia

Bòria vol dir ‘veïnat als afores’, ‘raval’, alteració de boeria, ‘casa del bover (o boer)’ per contracció del hiat amb allargament de la o, que atragué l’accent.

Usos

 • ¿T’hauria agradat més trobar-me feta un nyap,
  o fent de pupil·la en un prostíbul,
  o caminant Bòria avall amb una cucurulla
  al cap?

  Eduardo Mendoza, Restauració (Barcelona: Seix Barral, 1990), pàg. 70
 • Era creença que, en la seva qualitat de bruixots, els corders congriaven les tempestes i es valien de la seva fama per a vendre unes bossetes amb set menes de cordills embruixats, que deien que guardaven de tot mal. En aquells temps en què els condemnats a mort eren penjats al Portal Nou després de passar Bòria avall, hom anava a cercar sogues de penjat, perquè creien que donava tota mena de ventures i riqueses.

  David Griñó i Garriga, Oficis que es perden (Barcelona: Millà, 1981)

Tema de la setmana

Frases fetes i expressions amb noms de lloc

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

síndrome d’Estocolmxauxa