pallús -ussa adj i m i f

Definició

Dit de la persona aturada, curta de gambals.

Si t’ofereixen nou-cents euros per aquesta carraca, ven-te-la: no siguis pallús! Aprofita l’ocasió.

Som ben pallussos: ens hem deixat ensarronar de mala manera.

Etimologia

De palla, del llatí palea, mateix significat. Originàriament el pallús és el ‘rebuig de la palla’ (també anomenat pallot). Més mots de la mateixa família són paller, pallasso i pallissa.

Usos

  • Quant feia d’això? Quinze, vint anys? Més valia no fer el càlcul. La qüestió és que me’n vaig enamorar com un pallús. I com que estava fet un pallús no sabia com fer-ho per apropar-me a ella sense aixecar la llebre. I en aquestes condicions no és estrany que un dia s’encengués la meua estúpida bombeta de pallús.

    Xavier Aixendri, «Quatre coses sobre Louis Armstrong», dins Blanc sobre negre (Valls: Cossetània, 2006), pàg. 9
  • Vaig observar que les coses de Labbé i el bagul de Maleshèrbes també estaven regirats. Els lladres venien amb un objectiu concret i tenien una estratègia perfecta per aconseguir-lo, nosaltres havíem estat uns pallussos posant-los les coses tan fàcils.

    Care Santos, Desig de xocolata (Barcelona: Planeta, 2014)

Tema de la setmana

Insults de baixa intensitat… apareixen al nivells més baixos de l’emprenyòmetre ideat per Pau Vidal al seu 100 insults imprescindibles.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bajoc -asoca