oratge [2] m

Definició

Vent, especialment vent terral.

Les fulles mogudes per l’oratge.

Quin oratge s’ha girat! Tindrem tempesta.

Etimologia

D’ora, ‘ventet suau’; ‘temps suau i tranquil’, del llatí aura, ‘brisa, vent lleuger’. Sobre el mot ora, vegeu l’entrada ‘bon dia i bona ora’ a Les nostres paraules, d’Eugeni S. Reig.

Usos

  • Les tardes d’agost es fan llargues i dolces al castell dels Orsini i el Papa Nicolau puja a les altes torres quan comença a pondre’s el sol i baixa un oratge tebi pel passadís del Tíber entre muntanyes, i els camps són llaurats, i la terra amable i les sentors profundes d’espígol i de llorer, potser un punt dolç de llessamí, la vida de la terra, la mà de Déu. Llavors, quan fosqueja, el Papa Nicolau crida a taula els ambaixadors, els mandataris, els missatgers, els missioners, que van i vénen de Soriano cap al món, i els demana que li expliquin com són les terres ignorades, com van vestides les seves dones, quins arbres creixen als seus jardins, com són les bèsties dels seus boscos.

    Vicenç Villatoro, La derrota de l’àngel (Barcelona: Columna, 2004)
  • Jo em sentia asfixiat, com si les flors de les parets fossin autèntiques. Els miralls m’acabaven de marejar. La mateixa porta que donava al corredor es componia, per la part de l’alcova, de vuit llunes quadrades, i com que davant hi havia el balcó, amb vuit vidres disposats de la mateixa manera, al matí, quan mig vestit vaig voler obrir perquè entràs l’oratge, em vaig confondre de vidriera i, en lloc de trobar-me al balcó, em vaig topar al corredor amb una senyora anglesa que em mirà esglaiada.

    Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1961])

Tema de la setmana

L’oratge de divendres en el sentit de ‘temps, estat de l’atmosfera’ va fer que Ferran Dídac Lluch Dubon, de Menorca, ens informés que a les Balears (i a altres bandes) quan diuen «avui fa oratge», volen dir que fa una mica de vent lleuger. Efectivament, aquesta és l’altra accepció d’oratge, amb la qual encetem una tongada de mots dedicats als fenòmens meteorològics. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

oratge [1]plovisquejar