Definició
Qualsevol de les nimfes que, segons la mitologia antiga, habitaven les aigües (fonts, rius, llacs). Les nà iades encarnen la divinitat de la font o del curs d’aigua que habiten.
   Segons Homer, les nà iades eren filles de Zeus, afavorien la fecunditat de la terra i protegien el matrimoni.
Etimologia
Del llatà naias, -adis, i aquest, del grec naiádes, mateix significat, de náein, ‘fluir’, i náma, ‘aigua que corre’.
Usos
Hi havia aquell dia la famÃlia d’ell, també la seva germana, que s’alternava amb la Lot l’acompanyament del malalt. En comparació amb la germana del Cometa, nà iada delicada, nascuda per fer la vida agradable a aquells que estaven al seu costat, la Lot era una calamitat. Aquell dia va decidir reconèixer públicament les bondats de la seva cunyada, que tanta admiració li causaven.
, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pà g. 222Aquella mateixa primavera —llavors eren, ho recordava bé, a principis d’hivern— havia aparegut Estudis i preludis, signat R.Vivien. Ningú, però, en aquell cercle restringit, fiblat per la literatura i per tot allò que traspassés la llinda del comú, no ignorava quin era el sexe de l’autor que la inicial feia ambigu, la seva identitat i la de la Ben-amada, aquella cèlebre Natalie B., nà iada moderna de «vagues cabells» que «flotaven sobre el seu pit, fluids i subtils com l’alga marina».
La passió segons Renée Vivien (Barcelona: Columna, 1995)
Tema de la setmana
mots provinents dels mites grecs