nàiada f

Definició

Qualsevol de les nimfes que, segons la mitologia antiga, habitaven les aigües (fonts, rius, llacs). Les nàiades encarnen la divinitat de la font o del curs d’aigua que habiten.
   Segons Homer, les nàiades eren filles de Zeus, afavorien la fecunditat de la terra i protegien el matrimoni.

Etimologia

Del llatí naias, -adis, i aquest, del grec naiádes, mateix significat, de náein, ‘fluir’, i náma, ‘aigua que corre’.

Usos

  • Hi havia aquell dia la família d’ell, també la seva germana, que s’alternava amb la Lot l’acompanyament del malalt. En comparació amb la germana del Cometa, nàiada delicada, nascuda per fer la vida agradable a aquells que estaven al seu costat, la Lot era una calamitat. Aquell dia va decidir reconèixer públicament les bondats de la seva cunyada, que tanta admiració li causaven.

    , Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 222
  • Aquella mateixa primavera —llavors eren, ho recordava bé, a principis d’hivern— havia aparegut Estudis i preludis, signat R.Vivien. Ningú, però, en aquell cercle restringit, fiblat per la literatura i per tot allò que traspassés la llinda del comú, no ignorava quin era el sexe de l’autor que la inicial feia ambigu, la seva identitat i la de la Ben-amada, aquella cèlebre Natalie B., nàiada moderna de «vagues cabells» que «flotaven sobre el seu pit, fluids i subtils com l’alga marina».

    La passió segons Renée Vivien (Barcelona: Columna, 1995)

Tema de la setmana

mots provinents dels mites grecs

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

titànic -aamfitrió -ona