amfitrió -ona m i f

Definició

1  Persona que té convidats a taula, a una festa, etc.

Són uns amfitrions excel·lents i s’ocupen de tots els detalls.

2  (per ext.)  Persona, entitat, país, etc. que rep invitats o visitants.

Tarragona serà l’amfitriona dels Jocs del Mediterrani del 2017.

En aquesta accepció també pot funcionar com a adjectiu: L’equip amfitrió va golejar el rival.

Etimologia

Del llatí Amphitryon, pres del grec Amphitrýon, rei mitològic, esplèndid en els banquets, segurament a partir del francès, de l’obra homònima de Molière.

Usos

  • A principis d’aquell estiu, Antoni-Lluc Ferrer, Joan-Lluís Marfany i jo havíem acabat —en el meu cas és una manera de parlar— la carrera de filologia romànica a Barcelona. El Toni, mallorquí, ens va convèncer als altres dos, i cap a l’illa falta gent. No teníem ni un duro, però els mallorquins són hospitalaris, i el Toni ens acolliria.
       Bé, la veritat, ara que hi penso, és que la primera nit la vam haver de passar dormint al ras, a la platja, perquè el Toni, l’amfitrió, havia desaparegut. Després vam mig saber que va ser forçat per obligacions, per assumptes relacionats amb la política clandestina de l’època.

    Josep M. Benet i Jornet, Material d’enderroc (Barcelona: Edicions 62, 2010), pàg. 28
  • Veiem que ja en els inicis hi ha una greu manipulació dels textos feta pels autors del Nou Testament, suprimeixen la presència femenina o la releguen al paper d’amfitriones car quan es parla d’elles sempre repeteixen el mateix eslògan: «Els acollien a les seves cases i els mantenien amb els seus béns.» «A les dones que l’acompanyaven els havia perdonat molts pecats i curat les malalties.»

    Maria Àngels Filella i Castells, La mirada violeta. Llegint els Evangelis amb ulls de dona (Lleida: Pagès, 2004), pàg. 19

Tema de la setmana

Mots que hem heretat dels mites grecs

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “amfitrió -ona”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nàiadamentor -a