mostassaf m

Definició

Antigament, funcionari municipal encarregat de vigilar i contrastar oficialment els pesos i les mesures, sancionar els infractors, comprovar la bona qualitat i els preus dels queviures, i vetllar per les obres fetes pels particulars en les seves cases.

També: mostassà

Etimologia

De l’àrab hispànic muhtasáb, mateix significat.

Usos

  • Abans de la unificació de les mesures i la implantació del sistema mètric decimal, els patrons de mesura tenien caràcter local. Els pesos, els recipients per a oli o vi, les canes de fusta per amidar roba, etc., eren utilitzats pels venedors ajustats als patrons oficials del lloc. Això portava molta confusió, i per evitar els abusos i l’engany es féu palesa la necessitat de crear el «mostassaf», que era la persona encarregada oficialment de garantir, d’acord amb els patrons, la validesa dels utillatges i la qualitat dels queviures. Aquests funcionaris locals tenien poder per imposar multes i fins i tot per empresonar tot aquell que havia intentat enganyar amb la mesura en una operació comercial.

    Teresa Ticó Angerri, «Pesos i mesures tradicionals a Balaguer» (Passeig matemàtic per Catalunya, 1999)

Tema de la setmana

Aquesta setmana tornem a un tema clàssic de ‘Cada dia un mot’: hi veurem uns quants oficis, alguns d’extingits (com el d’avui, tot i que més aviat hauríem de dir que s’ha reconvertit en una multitud d’oficis) i d’altres de ben vigents.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

plècampaner -a