mosquer m

Definició

Figuradament, grup desordenat o munió de gent al voltant d’algú o d’alguna cosa. Literalment, un mosquer és una ‘munió de mosques’.

La damisel·la era assetjada per un mosquer de festejadors.

Hi havia un mosquer de curiosos que volien assabentar-se de tot.

Etimologia

De mosca, del llatí mŭsca, mateix significat. Altres mots relacionats amb les mosques a CD1M: mosca · color d’ala de mosca · afluixar la mosca · morir com mosques

Usos

  • Resulta agradable, ¿per què no?, aquest paper d’heroi quan et costa tan poc. Al comandant Rosich li espurnejaven els ulls. Un home de mitja edat l’abraçà; resulta que és l’alcalde, destituït pels anarquistes. Havia passat una odissea amagat pels boscos. El comandant ipso facto el declarà reintegrat; aplaudiments i visques dels homes, llàgrimes de les velles, més roses al trau. La temptació era massa forta: el comandant engegà el discurs que ja ens temíem (és una de les seves flaques).
       Les velles s’eixugaven els ulls amb la punta del davantal negre. Mentrestant la canalla, i n’hi havia un mosquer, venia a admirar de la vora els nostres galons, les nostres guerreres flamants.

    Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 2012 [1956]), pàg. 32

Tema de la setmana

Si la salut l’hagués acompanyat, avui Joan Sales hauria fet 103 anys. Per celebrar-ho veiem mots i passatges trets d’Incerta glòria, amb les traduccions corresponents a l’anglès i l’alemany.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

confitar-seno entendre’s de raons