Definició
1 Xiquet, especialment el que encara mama.
La meua neboda major ja no era cap monyicot, sinó tota una dona.
2 Jove que té el comportament propi d’un xiquet. Sol tenir un cert caràcter pejoratiu.
Mira eixos xicons, uns monyicots que són i ja fumen.
S’usa en els parlars valencians, sobretot a les comarques centrals i septentrionals.
Etimologia
De monyica (monyeca, manyoc), alteració del castellà muñeca, d’origen preromà, de l’arrel munn-, afí al basc muno ‘turó’. El mot bony podria tenir el mateix origen.
Usos
Els pocs diners que gastava Vicent de Maganya eren per a fer-se rentar la roba, anar ben planxat i que li pegaren, si calia, un puntet als descosits. Totes aquestes despeses feien cap a casa de la senyà Lola, que així es feia dir aquella xicona de Cartagena de caràcter agrenc per les circumstàncies adverses que patia i que amb els diners dels soldats treia avant quatre monyicots que jugaven al pati de la casa amb bales buides de diferents calibres i les posaven en formació com si foren un exèrcit de bales que es disposaven a desfilar perquè els passaren revisió.
Pasqual Mas, La cara oculta de la lluna (Alzira: Bromera, 2001), pàg. 64Davant nostre hi ha diverses taules unides i plenes al seu voltant d’uns monyicots que canten i beuen a manta i que s’agafen de la cintura els uns als altres i oscil·len musicalment. Ho observe amb absoluta alegria, però no deixe de pensar en el que he perdut, en el que m’he perdut a causa d’una política religiosa equivocada. I basta amb això, amb el reconeixement més o menys públic d’un error? I a mi qui em torna la sabor d’una joventut que mai no he pogut gaudir com calia?
Vicent Andrés Estellés, Animal de records (memòries) (Alzira: Bromera, 2013), pàg. 227
Tema de la setmana
Mots relacionats amb la canalla