emmainadat -ada adj

Definició

Que té fills.

Els meus germans ja són tots emmainadats.

Sovint s’usa en l’expressió casat i emmainadat: Ma mare, a vint anys, ja era casada i emmainadada.

Etimologia

De mainada, del català arcaic maisnada, derivat del català i occità maisonada, ‘conjunt de gent que s’aplegava o allotjava en una una mansió o vil·la feudal’, derivat del català antic maisó, ‘estatge, residència’, del llatí mansio, -onis, ‘permanència; lloc on ens quedem o fem nit; alberg, habitança’.

Usos

  • Joaquim Carbó recorda [a Pantalons curts] l’obligació d’escoltar l’himne espanyol amb el braç alçat al cine i en camps de futbol, i esmenta un àrbitre que no permetia que comencés el partit si algun espectador es resistia a fer la salutació feixista. També rememora el cas d’una parella casada i emmainadada que va passar hores a la caserna perquè s’havien fet «un petó de pel·lícula» en públic. Per no parlar de l’ús públic del català, llavors perseguit amb tanta violència com impunitat.

    Vicenç Pagès Jordà, «La postguerra de Joaquim Carbó» (El Punt Avui Cultura, 25 d’octubre del 2013)
  • El fondista i un dels clients informaren l’inspector que en Roc Ribalta era promès amb una noia del poble, filla del farmacèutic; diu que ja li havia regalat l’anell i la família li feia molts afalacs i el convidaven a dinar gairebé cada dia.
       Pots comptar, quan els digueren que era casat i emmainadat!…
       Ningú no havia sospitat res, tothom li tenia confiança, perquè representava una casa barcelonina forta i prestigiosa, com la que més, dins del comerç de drogues.

    Anna Murià, La peixera (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2005 [1938])

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la mainada

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

canallamonyicot