montgolfier m

Definició

Nom genèric que hom donà als primers globus aerostàtics, inflats amb aire calent.

Etimologia

De Montgolfier, cognom dels inventors.

Usos

  • Travessem sovint terres estancades o maresmes herboses, que prenen el color cendrós del cel i de l’espessa boira; a voltes un es fa la il·lusió que el tren és un vaporet que navega a tota màquina riu avall o mar endins, o un montgolfier que, travessant els núvols, se’ns enduu a volar, per sobre terres i mars, a regions desconegudes. Mes tot seguit, caient dels mons de la fantasia, un es torna a veure arrossegat per la geganta locomotora a través d’alberedes i fresques pinedes que no s’acaben mai.

    , Excursions i viatges (1887)
  • Es va aturar en sec a mitja Rambla fosca. Per què s’havia d’enamorar de totes les dones que se li travessaven a la vida? Va imaginar-se la cara del seu amic quan, per ajudar-lo a passar mals moments com aquell, li relatava els defectes de la dama, la de torn, i tots dos es feien un tip de riure, eh?, Andreu, que la Desflors no té pits, oi? Que no?, contestaria ell; que no té pits? I el Nando, ca, Andreu: la Desflors té dos montgolfiers per davantera; i vinga riure. Però en Nando no era allà per fer broma.

    Senyoria (Barcelona: Proa, 2004 [1991]), pàg. 64

Tema de la setmana

Epònims derivats de noms d’inventors 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

càrtermàuser