Definició
Migdiada que es fa abans de dinar.
També: migdiada del bisbe, migdiada del vicari
Etimologia de canonge
Del baix llatí canonĭcus, derivat del llatí canon, ‘regla’. Més mots de la mateixa família són canònic, canonja ‘casa comunitària d’un capítol de canonges’, canongia i canonitzar.
Usos
M’aixecaré, aniré a esmorzar, xerraré amb la Lola, la primera persona que he conegut que geminava espontàniament Anna. Després llegeixo els diaris, em poso a llegir algun llibre i faig la migdiada del canonge; i després, dinar, i la migdiada estàndard, i un passeig, sopar i anar a dormir. Això durant cinc o sis dies per retornar el cervell a lloc.
Quim Monzó entrevistat per Carles Capdevila, «Fa quinze anys que no convido ningú a sopar a casa» (Ara, 24 de juliol del 2011)Avui, però, amb el canvi d’horari franquista que arrosseguem des de la postguerra per anar sincronitzats amb l’Alemanya nazi, i amb el canvi d’hàbits, en què cada vegada les activitats de tota mena van més endarrerides, la migdiada també va més tard. Si ens estiréssim a les 12, a l’hora sexta, avui la faríem abans de dinar, la popular migdiada del canonge. Però com que ara l’hora real de fer-la s’acosta més a les tres de la tarda, podríem revifar les nones. L’expressió «anar a fer nones» se circumscriu a un llenguatge infantil que, en canvi, és tan culte com la sesta, perquè fa referència a l’hora nona, l’hora novena, que es correspon amb les tres de la tarda.
Magí Camps, «De la sexta a la nona» (La Vanguardia, 5 de setembre del 2016)
Tema de la setmana
Divendres pegàvem una becadeta (o fèiem una becaina, que tot es pot dir) i ens hem ben endormiscat!