mestre! m

Definició

Tractament que es dona a un home desconegut, especialment per cridar-lo.

Ep, mestre! El fet que aneu amb bici no vol dir que us pugueu saltar el semàfor vermell.

La forma femenina és mestressa: Bon dia, mestressa! Que pot sortir un moment?

Etimologia

Del llatí magister, ‘mestre’. Més mots de la mateixa família són mestral, mestratge, mestretites, magisteri i magistrat.

Usos

 • Eren ja en ple trajecte, fora vila. No havia de fer res més que esperar. Esperar que algú se li acostés abans d’arribar a Montcada i li digués: «Aquest fum no és bo per als pulmons, oi, mestre?». I ell havia de contestar: «Per això no fumo, senyor». Bajanades. Bestieses. I a partir d’aquell moment, tornar a esperar instruccions.

  Jaume Cabré, La teranyina (Barcelona: Proa, 1984), pàg. 22
 • El pitjor que es pot ser és incoherent. I després de veure tot un monarca de tot un estat occidental considerat modern i civilitzat dirigint-se a un tros de pedra esculpida com si parlés amb el president del govern o amb la família, ja em direu amb quina legitimitat podem, a partir d’ara, entrar a casa d’un d’aquests senyors que porta la dona encaputxada perquè es veu que Déu així ho va deixar per escrit, i dir-li, ep mestre, que això és una societat laica on la llei i els drets humans estan per sobre de la religió.

  Carles Ribera, «Parlar a una estàtua» (Avui, 3 d’agost del 2010)

Tema de la setmana

Tractaments. El mot d’avui és un suggeriment de Lou Hevly, de Seattle, acasat a Manresa.

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “mestre!”

 1. joan coba femenia — Quart de Poblet (Horta Sud)

  Bon dia,
  mai havia sentit l’adjectiu “acasat”. M’he tornat boig buscant la paraula en tots els diccionaris i, per fi, l’he trobada. Mot desconegut per a mi, fins ara.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

madòbon home | bona dona