mengívol -a adj

Definició

De bon menjar.

Etimologia

De menjar, del llatí vulgar mandicare, llatí clàssic manducare, mateix significat, verb popular derivat de manducus, ‘fartaner, golafre; ogre’, derivat, al seu torn, de mandere, ‘mastegar’.

Usos

  • El senyor exercia sobre mi com una fascinació. Dona Maria Antònia, que era tan bona, no m’inspirà mai l’interès d’aquella ànima que se disputaven Déu i el Dimoni sense que a l’hora d’ara (aborrona sols de pensar-ho) es pugui saber qui ha guanyat en la lluita. Potser en aquesta angoixa radica l’amor que sempre li he professat i potser sigui ella, l’angoixa, aquella salsa que segons el senyor necessiten els plats per esser mengívols.

    Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1961])
  • Hi ha una mena de saviesa convencional boletaire que sosté que un agost plujós prefigura una temporada excel·lent per als bolets, mengívols o no. Aquests dies, si es posa a ploure a la platja i entremig de la desbandada general veieu algú que no fa cara de contrarietat, no en dubteu: és un probable boletaire.

    J.J. Navarro Arisa, «Miratge boletaire» (Avui, 4 d’agost del 2005)

Tema de la setmana

Aquesta setmana és ben mengívola… mot que ens va suggerir Vicent Moreno i Baixauli, de Catarroja (Horta Sud). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

berenaxeflis