mel f

Definició

Substància rica en sucres elaborada per les abelles mel·líferes a partir del nèctar de les flors o de les secrecions procedents de parts vives de les plantes.

dolç com la mel (o més dolç que la mel)  Molt dolç.

El gust i el color de la mel depenen del tipus de flors de les quals les abelles cullen el nèctar.

Etimologia

Del llatí mĕl, mĕllis, mateix significat. Més mots de la mateixa família són emmelat, melassa, melindro i melós.

Usos

  • A Roma la mel era consumida en abundància entre els atletes i gladiadors abans de començar el combat; a casa dels patricis mai no hi faltava i era un bon auguri degustar-la els primers dies de l’any. El costum romà de menjar-ne diàriament les parelles acabades de casar, durant el primer cicle lunar, va donar nom al que avui en dia es coneix com «lluna de mel».

    Bartomeu Bosch, Iniciació a l’apicultura (Palma: Moll, 1986), pàg. 12
  • La proverbial laboriositat de les abelles és fonamental en aquest procés; només per a poder apreciar en la seua total mesura el pot de mel que tenim en les mans, direm que 50.000 és una mitjana normal de vols necessaris per a recollir el nèctar suficient que es transformarà després en un quilo de mel, i que això implica haver visitat milions de flors i carregar en el seu estómac social un volum de nèctar en cada viatge que pot arribar a representar el 90% del seu pes.

    Silvia Cañas, «Els productes del rusc» (Mètode, núm. 33, primavera 2002)

Tema de la setmana

Productes que trobem a les fires de sant Ponç

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

remeier -apanfígol