Definició
Nen, nena.
De qui són fills tots aquests marrecs?
Era un marrec que no alçava dos pams de terra.
El DCVB diu que només s’usa en català oriental i que vol dir «Noiet, nen de no més de dotze anys».
Etimologia
De marrà, ‘mascle de l’ovella’ (també, per analogia, ‘infant molt tossut, que fa marraneries’), d’una arrel marr- preromana, potser ibèrica o d’alguna llengua preindoeuropea, amb trànsit semàntic igual al de l’angloamericà kid ‘cabrit’ > ‘nen’, segons Joan Coromines. «No s’ha de confondre ni té res a veure amb el castellà marrano ‘porc, bacó’ (aplicat per befa als jueus i moros convertits), que és mot d’origen aràbic (<àr. mahram) referent al menjar prohibit».
Usos
Un pare i un fill negocien l’import de la setmanada. El pare li vol donar tres euros per setmana, i el fill en reclama cinc. Al cap d’una estona d’estira-i-arronsa, el nen fa una proposta: durant el mes d’abril rebrà un cèntim d’euro el primer dia, dos cèntims l’endemà, quatre cèntims el tercer dia, i la xifra s’anirà duplicant fins al dia 30. I prou: la setmanada quedarà abolida l’1 de maig. El pare accepta el tracte. Fins que fa el càlcul i s’adona que haurà de pagar al marrec 10.737.418,23 euros. El fill li perdona el deute a canvi de la mòdica quantitat de deu euros setmanals.
Eva Piquer, «Cada dos per tres» (Avui, 3 de desembre del 2006)Ni un pagès tornant del tros, ni una jubilada fent salut; els camins buits en aquella hora implacable ens feien sentir més amos dels camps que devoràvem a cops de pedal. No hi ha cap fidelitat tan devota a la natura com quan s’és un marrec, quan un mateix és més natura que mai.
Jordi Lara, Mística conilla (Barcelona: Edicions de 1984, 2016), pàg. 12
Tema de la setmana
El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat (o bé mitjançant aquest formulari) guanya Els mots (t)robats, l’últim llibre de RodaMots. Sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.
A Elna, en lloc de ‘marrec’ diem ‘pallago’ (vegeu el DCVB).
http://dcvb.iec.cat/results.asp?word=pallago