marmessor -a m i f

Definició

Persona (o cadascuna de les persones) nomenada pel testador o l’heretant, per tal que tingui cura de complir i executar la seva darrera voluntat.

El marmessor tant pot ser designat pel testador en el testament (marmessor testamentari) o per una resolució judicial (marmessor datiu).

Etimologia

De l’antic manmessor, llatí manūmĭssor, -ōris, de manumittĕre, a manu emittere, ‘deixar anar (un esclau) de la mà de l’amo’, alliberament que hom encarregava a l’executor testamentari, «per tal com li solien encarregar la manumissió dels serfs fidels, per després de la mort del possessor» (J. Coromines).

Usos

  • Ells eren els únics hereus, tot i que un home alt, amb ulleres i vestit negre, havia llegit un testament que el senyor Cheung guardava com un tresor, i on em feia a mi hereva universal, que volia dir que tot era de la meva propietat, beneïda sigui, però, en ser una nena, ells passaven a ser-ne marmessors, que vol dir que s’ho quedaven tot en nom meu.

    Isabel-Clara Simó, Un tros de cel (Alzira: Bromera, 2012)
  • M’havien convocat a una mena de reunió on el marmessor testamentari de la difunta feia de director d’orquestra. Hi havia algun tècnic de l’Ajuntament, un historiador expert en la industrialització catalana i em penso que fins i tot un capellà, però no ho sé del cert perquè no vaig intercanviar amb ells ni tres paraules. El que recordo molt bé és que s’havien fet lots diferents, amb tota mena d’objectes. El llegat de la senyora Sampons incloïa algunes donacions a museus i institucions, a més de la creació d’una fundació amb bona part del tresor artístic que es conservava a la casa. Recordo que vaig sentir parlar d’un futur museu de la xocolata.

    Care Santos, Desig de xocolata (Barcelona: Planeta, 2014)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el Dret

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

emfiteusipledejar