maremàgnum m

Definició

Gran confusió, desordre.

Etimologia

De l’expressió llatina mare magnum, ‘mar gran’.

Usos

  • Òmnibus, cotxes, carros de totes les mides i menes segons la indústria a què es destinen, hòmens que van a negocis, jovenetes que van al col·legi, gent que passeja, badocs que s’entrebanquen, xitxarel·los molt lletjos que pensen fer lo maco i fan lo mico, dones que llueixen lo garbo i los diamants que han servit per a comprar sa honra; tot això es veu en confusió en aqueix maremàgnum de la societat novaiorquesa.

    Lo Pàmpol, «Un viatge als Estats Units. Cartes a Joan Qualsevol» (La Llumanera de Nova York, núm. 11, setembre de 1875)
  • Però això va ser molt més tard. Des d’aquell dia primer que Armand i jo ens havíem topat a la porta del col·legi, es va convertir per a mi en el germà gran que no havia tingut. Amb ell a prop, vaig trobar una sortida al maremàgnum de l’adolescència: el sol que incendia la mar quan surt al matí, una vall silenciosa dominada pels pins, el cim guanyat després de caminar sis hores, la força d’un torrent que notes a les cames i a la panxa en travessar-lo, el cant comú que s’eleva en la nit plena d’estrelles.

    Emili Rosales, La ciutat invisible (Barcelona: Proa, 2005)

Tema de la setmana

La setmana passada vèiem mots amb etimologies curioses amb una curiositat afegida, i és totes les citacions que il·lustraven els diferents mots estaven signades per autors el nom o el cognom dels quals començava per MAR: Vicent MARtí dilluns, Josep Vicent MARqués dimarts, Eduard MÁRquez dimecres, MÀRius Serra dijous i Miquel MARtí i Pol i MÀRius Torres divendres. Davant de tant de mar, quin mot podia ser el d’avui sinó maremàgnum? I altres mots que expressen la idea de confusió o caos que seguiran aquests dies. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

disbauxabatibull