maquiavel·lisme m

Definició

1  Teoria política de Maquiavel, que defensa els interessos de l’Estat per damunt de qualsevol consideració ètica o moral.
2  Dit de la política sense escrúpols.
3  (fig.)  Actitud del qui cerca d’aconseguir els seus fins amb astúcia, duplicitat, mala fe.

Etimologia

De Maquiavel, catalanització del nom de Niccolò Machiavelli (1469-1527), polític i escriptor florentí, forjador d’una teoria política basada en l’absència d’escrúpols.

Usos

  • Del cristianisme conserve la simpatia per la figura de Jesús, líder modest allunyat de dogmatismes i pompositats, el convenciment que l’amor al proïsme és indispensable i no pot ser substituït per l’adhesió a la Història, cert interès perquè m’entenga la gent corrent més que no els savis, una hostilitat total al maquiavel·lisme, i el convenciment que la manca d’una ètica és el que va fer que s’esfondrara el socialisme real. Cal dir que tot el que encara m’uneix a la figura del Crist em distancia de l’Església catòlica i que fa anys que no podria concebre un déu mascle.

    Josep Vicent Marqués, Tots els colors del roig. Quasi unes memòries ideològiques (València: Tres i Quatre, 1997), pàg. 29
  • Ja se sap que, quan baixa el preu del diner, puja el preu de les sabates i dels ous ferrats i que, quan baixen els valors de renda, pugen els valors industrials, que el preu de la terra segueix el preu de l’or. Això, ho saben les criatures de bolquers i els borsistes, malgrat que aquests senyors són d’un maquiavel·lisme tan repatani que es veu de seguida que només diuen el que els convé.

    Josep Pla, «Els diners», Humor, candor… (Barcelona: Destino: 1973), pàg. 170

Aquesta quinzena

Termes relacionats amb la política

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clientelismellei de l’embut