mandanga f

Definició

«Una llengua és rendible quan amb poca inversió proporciona un nombre elevat de beneficis. Com que sovint no tenim temps de precisar el que volem dir, necessitem paraules multiús en tots els registres, també en el vulgar. Una de les que van fer molt bé aquesta feina, tot i que ha perdut popularitat des de fa un parell de dècades, és mandanga.
   No la trobareu en els diccionaris més llepafils, però sí en el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, que la defineix en els termes següents: “Cosa de poca importància o que molesta, punyeta”. És en aquest sentit de jòquer pejoratiu que la utilitzen molts autors ja des d’abans de la guerra quan volen rebaixar una mica el registre.»

Vicenç Pagès Jordà, Memòria vintage (Barcelona: Empúries, 2020), pàg. 203-204

Etimologia

D’origen obscur, potser metàtesi de mangada, ‘manca; marrada’.

Usos

  • Segons el Diccionari 62, la paraula mandanga significa també «pretextos» i «conjunt de coses confuses o sorolloses». El llibre que la consagra com a paraula multiús és el Diccionari del català popular i d’argot, de Joaquim Pomares. Allà ens assabentem que pot tenir, a banda de tots els significats que hem vist, aquests altres tres: gresca, material pornogràfic i menstruació. És així com la paraula revela tot el seu poder, ja que té la vocació de designar qualsevol cosa sempre que no ens apartem del registre informal: en aquest sentit, s’acosta al totpoderós stuff anglès o a la vaina sud-americana.

    Vicenç Pagès Jordà, Memòria vintage (Barcelona: Empúries, 2020), pàg. 204

Tema de la setmana

Continuem amb la mandanga vintage de Vicenç Pagès Jordà, que ens serveix ensems per recordar-vos que la mandanga de la virolla s’acaba d’aquí a uns quants dies (dilluns, exactament) i abans que s’acabi ens cal un cop de mà per tirar endavant tota aquesta mandanga del RodaMots.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “mandanga”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

verro -acardar