Definició
Peça de carn de l’esquena del porc, sobretot de les parts davantera i mitjana, magra, gustosa i molt apreciada.
De segon tenim llomillo amb mongetes.
També: llomello (català occidental), llom
Aquest mot no apareix al DIEC (en canvi llomello sí; ja és cas). Segons els caçadors de barbarismes, n’hauríem de dir llom o llom de porc o rellom.
Etimologia
Derivat de llom (del llatí lumbus, mateix significat) amb el sufix –illo introduït segurament per influència castellana. Altres mots de la mateixa família són lloma, ‘turó, muntanya de poca alçada i aplanada’, esllomar i lumbago.
Usos
Per sort, no he perdut la tanda. T’ha anat de poc, xiqueta, riu la Carnissera filla. Així que trec la llista de la butxaca i començo a cantar: deu tallets de llomillo, tres pamets de llangonissa, costelles de tossino, i anar fent.
Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana, 2011)
—Aixins o els vols més primets?
—Ai, ara sí que em mates. Com los hi fas, a la Glòria?
—Mijanets, mijanets.
—Doncs mijanets ja estarà bé.Cal tenir present que els llegums mai no es prenien sols, sinó com a guarnició d’un plat de renom: el llomillo amb mongetes, els cigrons a l’escudella, o els uns o els altres, freds, amb bacallà esqueixat.
Joan de Déu Domènech, La batalla de l’ou. De quan passàvem gana (1936-1939) (Barcelona: Pòrtic, 2012), pàg. 101
Tema de la setmana
Noms acabats en o àtona