llisquet m

Definició i ús

Quan entres al lavabo d’un establiment públic, el primer que fas és passar el llisquet. La discreció és una prioritat, tan indispensable com comprovar que el vàter està net i hi ha paper. El llisquet, també conegut com a pestell o balda, ens permet tancar-nos dins un cubicle per fer les necessitats sense preocupar-nos per una envestida d’algú que té pressa per entrar. «Ocupat!», dius tu. «Ah!», diu l’altre. La conversa més curta que tindrem mai serà la que té lloc al lavabo si no fem ús del llisquet, aquest invent defensor del pudor.

Helena Borrell Carreras, 100 paraules de l’Empordà (Valls: Cossetània, 2021), pàg. 69

Etimologia

De lliscar, derivat de la base lexical de llis, d’una base romànica lisius, d’origen incert, probablement mot de creació expressiva, suggerida per la fressa del lliscament per damunt d’una superfície llisa.

Tema de la setmana

Si fa un parell de setmanes viatjàvem a Menorca en cerca de mots, aquests dies anirem a l’Empordà. Helena Borrell acaba de publicar 100 paraules de l’Empordà i part de l’estranger, d’on traurem els mots i els passatges que veurem al llarg de la setmana. A més a més, a l’escreix trobarem cada dia l’entrada completa del llibre, reproduïda per gentilesa de Cossetània Edicions.

Enllaços

5 comentaris a “llisquet”

  1. Pere Martí i Bertran — Sant Quirze de Besora, Osona

    El mot d’avui m’ha recordat que a Osona i el Ripollès sempre n’hem dit baldet, del llisquet. I he vist que el DCVB el recollia com a sinònim de baldelló. Que n’és de rica i variada la nostra llengua!

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esguerrarfa?